Istraživanja tržišta
20.07.2014.

Srpski turisti i turistkinje potroše skoro milijardu evra u sezoni!

Broj srpskih turista će ovog leta biti veći nego prethodnih godina, procenjuju u asocijaciji JUTA. Rani buking je bio 30 odsto bolji nego lane, a uplate za leto počele su da stižu još u decembru.
 
- Sezona će po broju prodatih aranžmana biti deset odsto bolja od prethodne, ali će oko 800.000 naših turista koji na odmor odlaze posredstvom agencija potrošiti manje nego lane. A prošle godine potrošili su manje nego pretprošle. Agencije rade sa minimalnim maržama, kreditiraju putnike koji plaćaju na rate, čekovima, pozajmicom, karticama – procenjuje Aleksandar Seničić, direktor Asocijacije turističkih agencija JUTA, pišu Novosti.
 
Pored porasta broja putnika i noćenja, aranžmani koje uplaćujemo su jeftiniji. Nepisano je pravilo da se za džeparac obično ponese onoliko koliko je plaćen i aranžman. Ali, obrni-okreni, more i sunce po belom svetu odnese nam skoro milijardu evra.
 
Od 841 milion evra, koliko smo prošle godine potrošili van zemlje, čak 142 miliona ostavili smo Grcima. To nas svrstava u zemlje koje najviše “pomažu” Grčkoj da izađe iz krize, a reč je samo o zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, bez uračunatog keša koji turisti potroše u supermarketima, kafanama, buticima… Turskoj “ostavimo” 62 miliona evra, što je 20 miliona evra više nego što naši turisti potroše u Crnoj Gori i 40 miliona više nego što ostavimo Hrvatskoj.
 
Srbi izbegavaju da letuju u Egiptu i Tunisu, a Španija je svake godine sve skuplja, pa broj naših turista na opada. Destinacije u Italiji beleže konstantan rast, a i Bugarska se “vratila u igru”.
 
Uprkos povećanju tražnje za aranžmanim sa avionskim prevozom, 75 odsto naših turista letuje u apartmanima, putuje celu noć autobusom i na letovanje nosi hranu u koferu. Procenat žalbi naših turista u odnosu na broj ostvarenih aranžmana iznosi 0,04 odsto, što je evropski minimum.
 
Od EU se razlikujemo i po paradoksu da, dok u Evropi raste broj individualnih putovanja, u Srbiji, od ukidanja viza, raste broj organizovanih putovanja.
 
Izvor: Alo.rs