Saveti za dobru kupovinu
14.07.2014.

6 trikova kako da sprečite raspad kućnog budžeta

Sređivanje kućnog budžeta nije lako, a najteže je da se sagleda istina i stave na papir svi porodični prihodi i rashodi. Na sreću, postoji nekoliko načina koji će vam pomoći da vaš kućni budžet ne doživi kolaps.
 
1) PLAN POTROŠNJE
 
Pre nego što osmislite plan trošenja kućnog budžeta, najvažnije je da pratite mesečnu potrošnju kako biste znali na šta najviše trošite novac. Upisujte troškove svakoga dana kako se na kraju meseca ne biste pitala gde je, na primer, nestalo 1.000 dinara?
 
2) UVEDITE KOVERTE
 
Veliki troškovi su važni, dok male možete da držate pod kontrolom. Ako vaš budžet pokaže da možete da pokrijete sve veće fiksne troškove, kao što su troškovi za komunalije, sasecite one manje, dnevne, kao što su računi za brzu hranu koju ponekad koristite u nedostatku vremena za pripremu kućnih obroka. Pokušajte da uključite sistem “koverte”, u koje ćete ubacivati određene svote novca za dnevnu potrošnju. Kada se koverta isprazni potrošen je limit, a ako nekad nešto ostane svrstajte u kovertu „ušteđeno“.
 
3) PRIPREMITE SE ZA NEOČEKIVANO
 
Bilo bi savršeno da živimo u svetu u kojem vandredne situacije ne postoje. Neočekivani troškovi su uglavnom neizbežni, pa sklonite malo novca svakog meseca u fond za hitne slučajeve. Zbog toga ćete morati da uskratite sebe za kafu sa drugaricom ili depilaciju, ali stiže naredni mesec u kojem štedite na drugim sitnicama.
 
4) VERUJTE U SEBE
 
Možda zvuči čudno ali kreiranje uspešnog kućnog budžeta ima veze sa vašim stavom.  Ako ste pesimistični i mislite da je nemoguće da finansijski uspešno dočekate kraj meseca, verovatno će tako i biti. Ako uspete da dobro sagledate plan potrošnje i ocenite na čemu možete da uštedite, sigurno ćete videti svetlo na kraju mračnog tunela.
 
5) SAVET PRIJATELJA DOBRO DOĐE
 
Ako imate prijatelja koji je finansijski stručnjak obratite mu se za pomoć. On će sigurno znati da vas posavetuje kako da uskladite potrošačke navike sa vašom platom.
 
6) SISTEM NAGRAĐIVANJA
 
Držati se budžeta nije ni malo lak posao, zato razvijte sistem nagrađivanja kako bi sebe motivisali da nastavite sa štednjom. Ostavite sve kućne poslove za drugi dan i priuštite sebi brčkanje u kadi, ili prodajte nešto od nepotrebnih stvari na internetu i novac potrošite na sebe.
 
Izvor: Žena. Blic. rs