Dešavanja & Promocije
23.04.2014.

Akcije i popusti za Svetski dan knjige

FESTIVAL - Biblioteka grada i ove godine Dan knjige obeležava akcijom “Svi smo u biblioteci” u kojoj će se poznate ličnosti od 11.30 do 12.30 naći u ulozi bibliotekara - ovog puta naslove će vam preporučivati Sergej Trifunović, Nebojša Glogovac, Dragoljub Ljubičić Mićko, Olivera Kovačević, Katarina Žutić, Kornelije Kovač... Na platou ispred Biblioteke već u 10 će nići skulptura “Uđite u svet knjige”, a nastupiće džez ansambl Triangl. Popust na članarinu važi do 10. maja - za odrasle je 800, za decu 600 dinara.
 
Nešto kasnije, moći ćete besplatno da obezbedite i mesečnu članarinu Narodne biblioteke, koja će se kao poklon deliti na otvaranju festivala knjige “Svi smo mi čitaoci”, od 18 sati na platou ispred Hrama Svetog Save. Festival će svečano otvoriti Ljubivoje Ršumović, nakon čega će biti održano književno veče „Tri pisca traže lica” u kojem će učestvovati Ana Ristović, Igor Marojević i Dejan Stojiljković.
 
U čast Vilijama Šekspira i Migela de Servantesa, ispred Centralne čitaonice pred posetiocima će se naći prva izdanja prevoda na srpski Šekspirovog dela “Venus i Adonis” iz 1861, odlomak iz Servantesovog „Don Kihota” iz 1862, kao i članak posvećen Šekspirovom jubileju koji su pisali srpski logoraši u rukopisnom listu “Puls” 1916. godine.
 
Institut "Servantes", s druge strane, sprema veče posvećeno velikanu meksičke književnosti Hoseu Emiliju Paćeku, dok će se u „Gete institutu” sa čitaocima družiti Uroš Petrović, Marko Crnobrnja... Predavanje “Creative Commons, Copyright and Copyfight” održaće se od 13 u Muzeju istorije.
 
A, naravno, i izdavači časte.
Tokom festivala knjige naslove će po specijalnim cenama ponuditi „Laguna”, „Kreativni centar”, „Partenon”, „Beoknjiga”... „Arhipelag” ima akciju u kojoj do kraja meseca dobijate popust od 30 odsto uz člansku kartu bilo koje javne biblioteke, dok će „Vulkan” za 30 odsto spustiti cene na 30 naslova koje su čitaoci glasanjem izabrali kao "one koji su im promenili život". U klubu čitalaca Kuća za čitanje, „Geopoetika” poklanja popust od 40 odsto, dok je „Laguna” u svojim knjižarama obezbedila popust od 10 do 15 odsto.
 
Preporuke
 
Treba što više da se čita, što različitijih žanrova, što raznovrsnijih svetskih pisaca... Što se mene tiče, u vrhu su mi Dučić, Andrić, Dostojevski i Markes. Njih uvek mogu da preporučim.
Sergej Trifunović, glumac
 
Svima preporučujem “Jerusalim” Sajmona Sibaga Montefjora. To je po meni najcelovitija knjiga o gradu u kom su brojne religije ukrstila koplja.
Olivera Kovačević, voditeljka
 
- Knjiga je pomoć, knjiga je potreba, drugo naše Ja. Ja sam, na primer, ljubitelj Rejmonda Karvera, kratkih priča. Preporučio bih poslednju zbirku koju je napisao pre nego što je umro. I uvek - sve od Hermana Hesea.
Kornelije Kovač, muzičar
 
Osim moje knjige “Blaža u Beogradu”, preporučujem i druge knjige. Naročito biografiju Mika Džegera i autobiografiju Kita Ričardsa. Kada se čitaju te dve knjige tačno se može videti život legendi “Rolingstonsa”, mislim da je doživljaj kada se čitaju isti kao kada se ode na koncert. Kod uzglavlja mi Džeger na Ričardsu.
Prljavi inspektor Blaža, muzičar
 
Obožavam da čitam knjige, ali u poslednje vreme sam oduševljena foto monografijom Dragoljuba Zamurovića "Moj Beograd" koja prikazuje našu prestonicu kroz sva četiri godišnja doba i to na način kakvu je često sami ne vidimo.
Lena Kovačević, pevačica
 
Izvor: 24 sata