Kupoholičarske vesti
22.08.2010.

Talas poskupljenja tek dolazi, i do 30 odsto!

 

Jedna od najava poskupljenja dolazi iz pekarske industrije Klas, koja planira da podigne cene proizvoda u proseku za 10 odsto. Peciva će poskupeti za 10 odsto, dok hleb sa trenutnih 38 ide na 44 dinara. Kako su najavili, poskupljenja su neminovna, a glavni razlog je taj što od nedelje dolazi do rasta cene brašna sa trenutnih 25 ili 27 na 30 dinara, kao i to da je u zadnja 2 meseca cena brašna skočila za 80 odsto, sa 15 na 27 dinara. Da ne  bude baš sve tako crno, hleb Sava i dalje ostaje na istoj ceni od 38 dinara, dok i narodni sa svojih 28,5 dinara ne planira da poskupi u Maxi-jevim prodajnim objektima. Takođe, u Idei K-Plus polubeli hleb se može kupiti po istoj ceni - 27.99, i beli hleb Sava po istoj ceni od 37.99 din.

 

Kako sajt Kuda U Kupovinu istražuje, do povećanja cena još uvek nije došlo kod svih proizvoda, ali je samo pitanje dana kad će to da se desi. Izdvajamo trenutna poskupljenja od početka ovog meseca, kao i ona koja su u planu da se ostvare:

 

cene

Cigarete u sastavu kompanije Philip Morris, koje se proizvode u Duvanskoj Industriji Niš (DIN), skuplje su od 5. avgusta  za 5 do 10 dinara po paklici.

Za mleko i mlečne proizvode moraćete da izdvojite u proseku 5 do 10 odsto više, ukoliko uspete da ih nađete na rafovima u marketima.

Brašno poskupljuje od 20 do 30 odsto za kilogram, trenutno za Tip 500 morate da izdvojite između 22 i 30 dinara po kilogramu.

Poskupljenje nije zaobišlo ni meso, tako da ćete od sada plaćati od 10 do 15 odsto više za svinjsko, a od 3 do 5 odsto za juneće.

Šećer je skuplji za 5 odsto, dok je cena ulja povećana u proseku za 4 odsto.

Povećanje cena zabeleženo je kod većine proizvoda, ako ne čak i kod svih. Do rasta došlo je i kod cena kafe, voda, slatkiša, alkoholnih pića, kućne hemije, konzervirane hrane i gotovih jela ... Verujemo da je do rasta cena moralo da dodje kad-tad, ali se ipak nadamo da će konkurencija, kako izmedju proizvođača, tako i između trgovaca, ublažiti trenutni udar na potrošačev džep. Za većinu potrošača došlo je vreme da se okrenu pametnoj kupovini, kao i racionalnoj raspodeli kućnog budžeta, da bi izbegli oskudovanje u pojedinim namirnicama, kao i da dokažu trgovcima da oni od njih zavise, a ne suprotno.

 

Preporuka našeg portala je u redovnom praćenju akcija, popusta, sniženja, kao i u tome da kupovinu ne obavljate na jednom mestu i po bilo koju cenu. Potraga za povoljnim cenama i akcijama je već uveliko počela na našem tržištu, jedino je potrebno da organizujete svoj kućni budžet i odredite namirnice koje su vam potrebne za tekući mesec, pa da na osnovu toga izvršite vašu najpovoljniju kupovinu. Mi smo tu da vam obezbedimo trenutnu ponudu akcija, sniženja, popusta... a na vama je da to iskoristite na najpovoljniji mogući način. Verujemo da su svi upoznati sa zakonom ponude i potražne, kao i da bojkot pojedinih trgovaca nije način da se dodje do povoljne kupovine, već bojkot ne-povoljnih cena i ne-konkurentnih proizvoda, dovodi do njihovog sniženja. Tako da „pamet u džep“ i želimo vam najpovoljniju kupovinu.

 

Vaš portal www.KudaUKupovinu.rs!

 

Autor slike namirnica: dnevni list Press