Istraživanja tržišta
21.02.2017.

Pravi crni hleb za pravo uživanje

Posle dugo vremena na tržištu crna vekna od 100% crnog brašna T1100.

Beograd 20. februar 2017. – Na police trgovina i trpeze širom Srbije od sredine februara stiže crna vekna Naše zrno.  Crnavekna sadrži 100% crnog brašna tipa 1100, koje se do sada uglavnom mešalo sa drugim vrstama, belim raženim ili heljdinim brašnom. Crno brašno dobija se mlevenjem celog zrna žita, što mu daje specifičnu aromu i svežinu, ali se posebno ističe zbog svoje nutritivne vrednosti.

Zrno pšenice je dobar izvor proteina, biljnih vlakana, vitamina i minerala, kao i masti kojih najviše ima u klici i omotaču zrna. Obradom zrna brašna, odnosno čišćenjem, razdvajanjem delova zrna i mlevenjem, dobijaju se različiti tipovi brašna sa različitom nutritivnom vrednošću i osobinama.

Brašno dobijeno mlevenjem celog zrna žita, tip 1100, tamnije je boje ima specifičnu aromu i svežinu, ali se posebno ističe zbog svoje nutritivne vrednosti. Zato hleb pripremljen od ovog tipa brašna ima veći sadržaj proteina, masti i minerala od hlebova dobijenih od belog brašna, a posebno se izdvaja od ostalih vrsta hlebova po sadržaju biljnih vlakana i skroba. Kako brašno T1100 sadrži više biljnih vlakana,i to celulozu, hemicelulozu, lignin i pentozane, konzumacija proizvoda od ove vrste brašna je važan deo prevencije mnogih zdravstvenih problema. Niži sadržaj skroba, visok sadržaj biljnih vlakana i magnezijuma, hleb od ovog brašna čine posebno važnim namirnicom u ishrani dijabetičara. 

Kako se u osnovi piramide ishrane nalaze žitarice kao grupa namirnica koja je najviše zastupljena u ishrani ljudi, i kako je hleb jedna od osnovnih namirnica, veoma je važno da se upravo crnavekna, dobijena od brašna od celog zrna žita, nađe na trpezi svih koji vode računa o svom zdravlju.

_______________________________________________________________
Pravi crni hleb
Biljna vlakna koja ovaj hleb sadrži, utiču na sporiju resorpciju ugljenih hidrata u digestivnom traktu, pa su veoma važna za regulisanje nivoa šećera i insulina u krvi. Takođe, rastvorna biljna vlakna imaju veliku ulogu u regulisanju nivoa lipida i holesterola u krvi i ubrzavanje peristaltike creva. Crni hleb sadrži i značajno više zaštitnih materija od hlebova dobijenih od belog brašna, te je dobar izvor magnezijuma, fosfora, kalcijuma i kalijuma, kao i vitamina B grupe. Takođe, veoma je važan u prevenciji gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti kao i mnogih poremećaja koji su posledica nepravilne ishrane.