Istraživanja tržišta
10.06.2015.

Ikea danas dobija građevinsku dozvolu za prvu robnu kuću u Beogradu

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović će građevinsku dozvolu uručiti direktoru za nekretnine i razvoj kompanije "Ikea" za jugoistočnu Evropu Vladislavu Laliću, najavilo je to ministarstvo.
 
Ikea je 8. juna podnela zahtev za dobijanje građevinske dozvole.
 
Početak radova na prvoj beogradskoj robnoj kući Ikee, kako je ranije najavljeno iz te kompanije, planiran je na jesen ove godine, a završetak radova do kraja 2016. godine.
 
Prva robna kuća kompanije Ikea gradiće se na lokaciji naselja Bubanj potok na zemljištu površine 26 hektara, koje se nalazi jugoistočno od Beograda neposredno iza naplatne rampe Bubanj potok, s desne strane u pravcu Niša i prostire se sve do nadvožnjaka Tranšped i prvog izlaza s autoputa.
 
Površina objekta Ikee biće 39.500 kvadratnih metara, a u planu je i izgradnja 1.400 parking mesta za kupce i posetioce.
 
Robna kuća, parking i unutrašnje saobraćajnice prostiraće se na ukupno 11 hektara.
 
Predstavnici Vlade Srbije i grada Beograda potpisali su sa predstavnicima Ikee, 3. oktobra 2014, memorandum o izgradnji prve robne kuće u Beogradu, kod Bubanj Potoka koja će zaposliti, kako je tada najavljeno, 300 radnika.
 
Tada je na konferenciji za novinare saopšteno da je vrednost investicije kod Bubanj Potoka oko 70 miliona evra, ali i da je planirana izgradnja ukupno pet robnih kuća na teritoriji Srbije, dve u Beogradu (Beograd-Istok kod Bubanj Potoka i Beograd - Zapad) i po jedna u Nišu, Novom Sadu i centralnoj Srbiji, kao i da je očekivana vrednost ukupne investicije 300 miliona evra.
 
Plan detaljne regulacije je prevideo da se kod Bubanj Potoka napravi privredna zona površine 167 hektara.
 
Ikea je prvi put izrazila zainteresovanost za dolazak u Srbiju još pre 23 godine.
 
Ikea (IKEA) je jedan od najvecih i najpoznatijih međunarodnih kompanija i najveći maloprodajni lanac nameštaja, a osnovao ju je poznati švedski preduzetnik Ingvar Kamprad 1943. godine.
 
Prvi Ikea prodajni centar otvoren je u Švedskoj 1958. godine, a potom i u Norveškoj i Danskoj par godina kasnije.
 
Tokom 1970-ih godina Ikea prodajni centri su otvoreni i u ostalim delovima Evrope, ali i sveta - Japanu, Australiji, Kanadi... , tako da je sada Ikea prisutna u 36 zemalja sveta sa 285 robnih kuća i prodajnih centara.
 
Najvece tržište tog koncerna je Nemačka, gde je do sada otvoreno 43 robnih kuća.
 
Izvor: Blic.rs