Istraživanja tržišta
01.04.2015.

Poskupele gotovo sve cigarete!

Poskupele su cigarete niškog "Filip Morisa", Japan tobakoa (JTI) i one koje uvozi Imperijal, a Britiš tobako (BAT) još nije istakao novi cenovnik. Nove cene su i na granici rentabilnosti industrije cigareta, kažu proizvođači.
 
"Pet meseci cene su išle naniže, često i ispod granice isplativosti. Ogromnu štetu je duvanskoj industriji napravila kako kriza tako i nelojalna konkurencija sa ilegalnog tržišta. Zvanične procene su da je godišnji pad potrošnje cigareta u Srbiji oko devet odsto. Nezvanično, pad je i veći. Zato je dosta ljudi u duvanskoj industriji ostalo bez posla - objašnjava izvor iz jedne domaće fabrike cigareta.
 
Država, kako je to predviđeno zakonom, u narednim godinama sve više će prihodovati od svake prodate kutije cigareta. Tako svake godine za pet odsto raste tzv. minimalna akciza, samo jedan od dva nameta na duvanske proizvode, zbog prilagođavanja stopi akcize u EU.
 
Akciza se, dodatno, svakih šest meseci povećava i za procenat rasta cena na malo u Srbiji. Tako je, u prethodnih pola godine, po osnovu akciza trošak proizvođača po paklici porastao u proseku za pet dinara. Ipak, oni su se baš u tom periodu odlučili za snižavanje cena od deset do čak dvadeset dinara. Sada se cenovnici, ipak, vraćaju u stare okvire.
 
Izvor: mondo.rs