Istraživanja tržišta
23.02.2015.

Većina ljudi u svetu smatra da novac može da kupi sreću

Svega jedna trećina od 20.000 anketiranih je zadovoljna svojim životom, dok dve trećine "ima potrebu da živi bolje". Na listi činilaca koji najviše učestvuju u poboljšanju njihovog blagostanja i kvaliteta života, 89 odsto ispitanika je istaklo jaču domaću privredu, dok se 84 osto njih izjasnilo u korist boljih uslova života i snažnijih porodičnih odnosa.
 
Svega 56 odsto ispitanika je kazalo da je pronalaženje srodne duše osnov za bolji život, dok 49 odsto pronalazi sreću u molitvi i meditaciji. Ispitanici su obično pridavali veliki značaj i faktorima kao što su bolja ishrana, duže spavanje i češće fizičke aktivnosti. Istraživanje je pokazalo veliku razliku u odgovorima u zavisnosti od zemlje porekla ispitanika, bilo da je reč o Brazilu, Saudijskoj Arabiji, Rusiji, Švedskoj, Nemačkoj, Južnoj Africi, Mađarskoj, Japanu ili Meksiku.
 
Tako Mađari uglavnom smatraju da treba bolje da žive, ali da je to danas teže izvodljivo nego ranije u čemu se sa njima slažu Francuzi. Saudijci su, pak, kao i Indijci i Šveđani, u većini zadovoljni svojim životom. Gotovo tri četvrtine anketiranih, posebno među Indonežanima, Južnoafrikancima, Južnokoreancima, Mađarima i Šveđanima, smatra da je za bolji život potrebno planiranje. Sa ovim se, međutim, ne slaže većina Francuza i Belgijanaca za koje "bolji život" nije nešto što se može isplanirati.
 
Izvor: zena.blic.rs