Istraživanja tržišta
11.12.2014.

Rad malih pekara na crno obara kvalitet hleba u Srbiji!

Prema nedavnoj oceni Udruženja za zaštitu potrošača hleb je sve lošijeg kvaliteta, što se može zaključiti i po samom izgledu vekne, 
koja je daleko od stadardizovanog. To se pre svega odnosi na male proizvođače i najbolji dokaz za to je što se izgled, ukus i kvalitet vekne u istoj pekari tokom samo jedne nedelje menjaju i po nekoliko puta. Prema istraživanjima na tržištu Srbije više od 60% pekarske industrije čine male pekare. U najvećoj meri one posluju u "sivoj" zoni u kojoj ne postoji redovna kontrola sirovina i finalnog proizvoda. Mnogi od njih ne poštuju ni minimum propisanih standarda „Razlika u kvalitetu hleba je vidljiva i samim okom. Ako prođemo kroz sve procese 
proizvodnje, od nabavke sirovina do konačnog proizvoda shvatićemo zašto je to tako. Kao veliki proizvođači mi moramo da vodimo računa o zaokruženom procesu dobijanja hleba i peciva. Brinemo o svim aspektima kvaliteta od sirovine, samog zrna pšenice, brašna... Mali proizvođači brašno nabavljaju iz "sive zone", od takozvanih uslužnih mlinara. Na taj način izbegavaju plaćanje PDV, poreza na dobit, doprinosa, sve ono što jedan veliki industrijski proizvođač mora da plati. Takođe, redovno ulaganje u opremu je obavezno da bi se postigao najviši kvalitet proizvoda, što je među zanatskim proizvođačima veoma retko, “ izjavio je Nenad Đorđević, direktor razvoja Don Dona.
 
Inače, kada je reč o poskupljenju hleba, ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da je država spremna da interveniše tako što će uvesti pšenicu ili stabilizovati tržište intervencijom iz Robnih rezervi. „Hleb neće poskupeti dok ne dobijemo konačan odgovor iz resornog Ministarstva da li su najavljene mere izvodljive. Ukoliko država ne interveniše, neminovno je poskupljenje hleba“ zaključuje Đorđević.Tržište Srbije ima relativno slabu konsolidaciju pekarske industrije. Statistika pokazuje da svaki drugi potrošač kupuje hleb kod malih pekara. To je potencijalno visoka stopa rizika za potrošače koji kupuju hleb čiji je standard kvaliteta i proces rada ispod propisanih „Kada je reč o aditivima, naš cilj bio je da svi dnevno sveži hlebovi ne sadrže veštačke dodatke, već da se proizvode od kiselog testa i prirodnih enzima, što smo i postigli. Hleb iz male pekare sugurno nema takav sadržaj, niti uvek adekvatnu deklaraciju,“ komentariše Đorđević. 
 
„Ispunjavanjem uslova za dobijanje IFS sertifikata svrstani smo u najznačajnije i najsigurnije proizvođače hrane na ovim prostorima i u rangu smo najvećih svetskih kompanija. Izvozimo i u zemlje koje podležu strogoj zakonskoj regulativi Evropske unije, što je jedan od najboljih dokaza za kvalitet naših proizvoda,“ ističe Đorđević i dodaje da bi država trebalo da se pozabavi pitanjem tehničko-tehnološke opremljenosti i higijensko-sanitarnih uslova proizvodnje u manjim pekarama.