Istraživanja tržišta
12.11.2014.

I najplaćenije žene zarađuju manje od muškaraca

Četiri decenije nakon što su žene u većem broju počele da zauzimaju vodeće pozicije, samo mali broj njih pripada grupi koja najviše zarađuje.
 
Čak i sa istom fakultetskom diplomom žene obično imaju manje početne plate od muškaraca, a neke od njih ni kasnije tokom karijere ne uspevaju da ih sustignu.
 
Žene na vodećim pozicijama navode da su manje zahtevne od muškaraca kada se radi o plati, delom iz straha da ne dobiju etiketu preterano agresivnih i samoživih.
 
Na vrhu liste najplaćenijih direktorki preduzeća koja su učestvovala u indeksu S&P 500 prošle godine, nalazi se finansijski direktor Orakla, Safra Kec, sa 51,7 miliona dolara, a sledi je Marisa Mejer iz Jahua sa 36,6 miliona dolara.
 
- Žene često započinju karijere sa manjom platom od muškaraca, a ta razlika se često nikada ne izjednači. Pored toga, one se češće mire sa onim što im je ponuđeno - navodi operativna direktorka Fejsbuka, Šeril Sendberg.
 
Žene na vodećim pozicijama posebno kaskaju za svojim muškim kolegama u određenim oblastima.
 
Recimo, izvršna direktorka firme "Kempbel sup", Deniz Morison, koja prozivodi gotove supe, primila je prošle godine 8,76 miliona dolara, 24 odsto manje u odnosu na prosečnu zaradu direktora u preduzećima koja se bave prozivodnjom hrane, pića i cigareta.
 
Direktorka firme Majlan, Heder Breš, primila je 9,96 miliona dolara, 33 odsto manje u odnosu na prosek u farmaceutskoj industriji i biotehnologiji.
 
Mnogi faktori utiču na nivo plate, uključujući radne rezultate, godine i iskustvo. Morison (59) i Breš (44) relativno kratko zauzimaju vodeće pozicije u njihovim firmama, od avgusta 2011, odnosno januara 2012.
 
Žene koje u Americi rade puno radno vreme zaradile su 2011. godine 77 centi na svaki dolar koji su zaradili muškarci, pokazuju podaci statističkog biroa SAD, dok su žene na najvišim stepenicima korporativne lestvice zarađivale 82 centa na svaki dolar njihovih kolega.
 
Izvor: 24 sata