Istraživanja tržišta
07.10.2014.

Mini-ekskurzije skuplje i od letovanja

Todnevna ekskurzija na Zlatiboru ili Kopaoniku za učenike osmog razreda košta kao desetodnevno letovanje u Grčkoj ili višednevni obilazak evropskih prestonica!
 
U zavisnosti od škole, cene ovih aranžmana se kreću od 7.000 do čak 11.600 dinara. Papreno skupi su i jednodnevni izleti do Oplenca, Zasavice, Vrdnika, Fruške gore koji koštaju od 2.500 do 3.000 dinara, za koliko agencije nude tri dana u Budimpešti.
 
Osim cene aranžmana u koju su uračunate dnevnice za nastavnike, treba kupiti sokove, grickalice, a i dati detetu džeparac, što povećava cenu za minimum 1.000 dinara.
 
- Organizovaćemo jednodnevne izlete za učenike nižih razreda, dok će osmaci ići tri dana na Kopaonik - navodi Radovan Lazović, direktor OŠ "Vladimir Rolović". - Cene su od 2.000 do 7.000, a Savet roditelja je utvrdio da dnevnica nastavnika bude 500 dinara po učeniku.
 
Najskuplje trodnevno putovanje imaće učenici OŠ "Branislav Nušić", saznajemo od roditelja đaka ove škole. Oni ističu da već uveliko otplaćuju rate za iznos od 11.600 dinara, koliko košta aranžman koji obuhvata dve noći na Zlatiboru, posetu manastirima Žiča i Mileševa, kao i Mokroj Gori. Direktorka ove škole Marijana Stefanović nije želela da da izjavu i kaže zašto je izabrana ovako preskupa ponuda. 
 
PREVOZ, ULAZNICE, HRANA, DNEVNICE
 
Na cenu aranžmana utiče kvalitet autobusa koji prevoze đake, da li imaju obrok, ulaznice, osiguranje, gratis za učenika i nastavnika po odeljenju, da li postoji pratilac agencije, troškovi organizacije, nastavničkih dnevnica... U zavisnosti od škole, dnevnice se kreću od 450 do 550 dinara po detetu i po danu.
- Jednodnevni izlet u Vrdnik, sa obilaskom manastira Jazak i Perkovog salaša košta 2.512, dok je cena za odlazak u Zasavicu 2.950 dinara - kaže Jelena Ž, čije dete ide u OŠ "Drinka Pavlović". - U cenu je uračunat ručak i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike.
 
U našu redakciju stiglo je i pismo nezadovoljnog roditelja "sedmaka" OŠ "Nadežda Petrović" sa kopijom ugovora za dvodnevnu ekskurziju. Cena putovanja na relaciji Mokra Gora - Tara - Bajina Bašta - Manastir Rača je 5.950 dinara. Bez dnevnica!
 
MNOGE ŠKOLE ODUSTALE OD SVEGA
 
Zbog novih propisa o javnim nabavkama i komplikovane procedure, neke škole su odustale od organizacije izleta, ekskurzija i rekreativne nastave.
 
- Odustali smo jer ako bismo poštovali pravilnik o javnim nabavkama, kršili bismo odredbe Ministarstva prosvete i obratno - kaže direktorka OŠ "Milena Pavlović-Barili" Olivera Korošec. - Na najvećem gubitku su, nažalost, deca.
 
Izvor: Večernje novosti