Istraživanja tržišta
25.09.2014.

Šta je poskupelo, a šta pojeftinilo?

U toku septembra gotovo da nije došlo do bilo kakvih promena cena za osnovne životne namirnice u odnosu na mart 2014. godine. Ovu analizu uporednih cena na uzorku od 40 artikala iz potrošačke korpe znatno kvare meso i mesne prerađevine kao i zamrznuti i konzervisani proizvodi od ribe, koji su prosečno poskupeli  za 8, odnosno 5 odsto. Pojeftinile su namirnice od brašna i žitarica za 5 odsto u proseku. Pojeftinjenja od 3 odsto, takođe prosečno beleže: šećer, ulje, sirće, kuhinjska so, margarin, majonez, kečap i drugo.
 
Piletinu, svinjsko i juneće meso po jednom kilogramu plaćamo od 50 do 90 dinara više nego martu ove godine. Cene mleka stagniraju ili su više tek za nekoliko dinara, ali zato sireve plaćamo nekoliko desetina dinara manje. Ulje je uglavnom zaržalo istu cenu, dok  su - margarin, so, šećer, sirće, dodaci i prilozi jelima jeftiniji od 10 do 15 dinara po artiklu. Pojeftinili su brašna, testenine, hleb i peciva.
 
Zableženi rast cena znatno je manji u odnosu na isti period prošle godine. Tada je istraživanje koje je sproveo APOS za period od marta do decembra 2013. godine pokazalo poskupljenje od 8 odsto u proseku.
 
Svako pojeftinjenje ili zadržavanje postojećih cena, pogotovu kada su u pitanju životne namirnice, potrošačima zvuči kao dobra vest. Međutim ovo ipak pokazuje da je kupovna moć među građanima jako slaba.
 
Analiza cena rađena je na uzorku od 40 namirnica iz potrošačke korpe. Istraživanje je obavljeno u 7 velikih trgovinskih lanaca na osnovu čega su dobijene prosečne cene. Uporedne cene urađene su po standardima nezavisnih organizacija potrošača što podrazumeva nenajavljen odlazak u prodavnicu i upoređivanje istih namirnica, istog proizvođača, količine, odnosno veličine pakovanja.
 
Cene po grupama namirnica kao i pojedinačne cene namirnica možete da pogledate i uporedite ovde.
 
Izvor: Potrosackireporter.rs