Istraživanja tržišta
09.09.2014.

Kako da kupite akcije neke firme?

Ukoliko nemate vlasnički račun u Centralnom registru, broker će  ga otvoriti, zbog čega sa brokerom sklapate Ugovor o otvaranju i vodjenju vlasničkog računa.
 
Takođe sa brokerom sklapate Ugovor o brokerskim poslovima (posredovanje/zastupanje u kupoprodaji HOV) . Sa tim ugovorom odlazite u banku, otvarate namenski dinarski račun i na njemu deponujete sredstva za kupovinu akcija. Banka će vam izdati potvrdu, odnosno izvod o uplati, kao i verifikovati ovlašćenje kojim ovlašćujete svog brokera da može raspolagati vašim novčanim sredstvima.
 
Nakon toga sa gore nabrojanim dokumentima i ličnom kartom odlazite kod brokera  i  popunjavate  obrazac Nalog za kupovinu akcija,  potpisujete ga i ostavljate  kod svog brokera, o čemu će on vama izdati  Potvrdu da je primio vaš nalog. 
 
Nakon što je broker za vas kupio vaše akcije, on vam pismeno šalje obaveštenje o izvršenju naloga kupovine i izveštaj o stanju na vašem vlasničkom računu.
 
Rok za prenos akcija na vaš vlasnički račun u Centralnom registru i skidanje vašeg novca sa namenskog računa u banci je 3 dana od dana trgovanja.
 
 
 
Izvor: galenikabroker.co.rs