Istraživanja tržišta
05.09.2014.

Kako će kupovati? Norveška bi do 2020. godine mogla da ukine upotrebu keša

Međutim, analitičari ocjenjuju da bi ljudi trebalo da budu u mogućnosti da kupuju i bez kartica.
 
Finans Norge, firma koja predstavlja više od 200 finansijskih institucija i grupa u zemlji, zagovara eliminaciju transakcija baziranih na kešu u Norveškoj, uz objašnjenje da bi se na taj način sprečili problemi sa finansijskim kriminalom, pljačkama i pranjem novca.
 
- Plaćanje kešom predstavlja tako mali procenat transakcija u društvu, da bismo mogli i bez njega - navodi se u saopštenju korporacije Finans Norge.
 
Iz te korporacije navode i da je korišćenje kartica u prvoj polovini godine povećano za 8,6 odsto, te da "državu keš skupo košta" i da transakcije kešom čine samo pet odsto ukupnih transakcija u Norveškoj, a manja upotreba keša zabeležena je samo u Švedskoj i Velikoj Britaniji.
 
Međutim, analitičari upozoravaju da bi potpuna eliminacija keša mogla da poremeti sistem slobode plaćanja.
 
- Mora biti omogućeno da kupac sam odluči na koji će način plaćati, da li želi da to bude zabeleženo, ili ne - kazao je analitičar Guri Melbi.
 
- Mislim i da je naivno verovati da će kriminal nestati sa povlačenjem keša. Svedoci smo da kriminal zahvata sve segmente, a banke i elektronski načini plaćanja nisu izuzetak - dodao je on, i zaključio da "prilike za razvoj kriminala ne zavise od načina plaćanja".
 
Analitičari smatraju i da je za privatnost građana bitno da imaju mogućnost da nešto kupe a da ne ostavljaju elektronski trag kupovine, prenosi Raša Tudej.
 
Izvor: 24 sata